Fanny Låstboms liv

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Fanny Låstbom 

utställning i Östhammar i Uppland 10 maj - 10 augusti 2019

Plats: Kulturhuset Storbrunn


Nu kan du se hennes målningar i Östhammar där hon föddes 1857.


Fanny påbörjade sin konstutbildning när hon var 30 år gammal och bodde

i Paris i 25 år. August Strindberg och Paul Gauguin var hennes vänner


Se kommentarer till att vara kvinnlig konstnär nu och då.


Fanny Låstboms liv

Fanny Låstbom föddes i Östhammar 1857, men bodde 25 år i Paris.


1857 hade Östhammar runt 650 invånare. Moderns familj var sedan flera generationer karduansmakare i staden. Fadern var affärsman och drev handel, ägde fastigheter och var ombud för Uplandsbanken.


Efter ett traditionellt liv som ogift dotter i familjen började hon konstutbildning i Stockholm i slutet av 1880-talet vid över 30 års ålder. Lärare var professorer vid Konstakademien.


Cirka 1890 flyttade hon till Paris, uppmuntrad av bland annat Ida Molard, som var svensk skulptris och gift med en fransman som även talade norska. Ida hade utbildats på Konstakademien i Stockholm


I Paris fanns flera utbildningar, som var tillgängliga för kvinnor. Det krävdes inga inträdesprov utan det var bara att börja. Avgifterna var betydligt högre för kvinnor än män. Academie Colarossi låg nära Fannys bostad på rue Vercingetorix 6 på Montparnasse. På samma gata som Colarossi hade tidvis Gauguin och Mucha ateljé och här låg Charlottes Cremerie, en legendarisk matservering som både Strindberg, Mucha och Gauguin brukade gästa.


1892 var både Gauguin och Fanny i Pont-Aven i Bretagne och bodde på Hotel Gloanec. Gauguin fick lämna målningar som betalning för sin vistelse. På utställningar kan man se målningar där Gauguin angett att de är målade hos Hotel Gloanec.


1895 bodde Gauguin och Fanny grannar i Paris. Hon lånade då av Gauguin ett självporträtt målat av van Gogh. Detta kopierade hon och idag tror man att van Gogh målade sig som japansk munk. Vid den här tiden köpte hon också några träsnitt ur Noanoa-serien som Gauguin skapat.


1890 - 1915 hade hon ateljé i Paris men åkte också hem till Stockholm då och då. 1897 försökte hon hyra ut sin lilla våning till besökare på Stockholmsutställningen. Då målade hon också utsikten från Strandvägen.


1900 bodde hon liksom många av sina målarkamrater, som Pelle Swedlund och Wilhelm Smith i Brügge. De var influerade av symbolismen och Pelle förblev det under hela livet.


1903 - 1908 ställde hon ut på Saloon des Independents i Paris, som var en av de tre årliga stora utställningarna. Den kunde besökas av 10000 besökare per dag under helgerna. Hennes utställda målningar hade både motiv från Bretagne och Sverige. En målning som är 2,5 meter bred föreställer Visby ringmur.


1906 åkte Fanny Låstbom med en målande väninna till Rättvik och målade i Zorns anda. De fann ofta motiv från en gammal gård som ägts av Sparv-far i Backa. Han har skrivit den kända Sparvfars polska. De målade både människor, interiörer och utomhusmotiv. Några målningar ställdes ut i Paris.


Fanny besökte Italien flera gånger. Hon målade i Venedig och bodde i Rom. 1906 bodde hon på ett pensionat öster om Rom i Olevano. Det hette Casa Baldi och samtidigt bodde både Pelle Swedlund och Wilhelm Smith där.

 

1915 flyttade hon tillbaka till Stockholm,  och fortsatte att måla gärna i impressionistisk stil och från Sigtuna. Hon dog 1926 och då hölls en minnesutställning på Gummessons konstsalong i Stockholm. 2017 ställdes ett par av hennes målningar ut i Wasa i Finland på Tikanojjas konstmuseum.